Fiskesuppekrydder uten salt

Timian, gressløk, dill, sitronskall, løk, estragonblad, sort pepper, malt sellerifrø, ramsløk og malt laurbærblad

For en fyldig, velsmakende fiskesuppe er det viktig å bruke fisk med god smak og tekstur som tåler å bli kokt uten å falle helt fra hverandre. Her er noen toppvalg:

Hvit fisk: Sei, torsk, lyr og brosme gir en ren og mild smak som tar opp krydderet godt.

Fet fisk: Laks, ørret og kveite tilfører rikdom og dybde til suppen. Skalldyr: Reker, blåskjell og kongekrabbe kan løfte smaken til et luksuriøst nivå.

Tradisjonelle valg: Hyse er populært i klassiske norske fiskesupper, mens skrei gir ekstra fylde i sesong.

MEN skal man få ei god fiskesuppe skal fisken kuttes i mindre terninger og ha i den varme suppa like før serveres. Trenger bare 2 minutter å trekke i suppa. Da smaker det fisk av fisken og smaker suppe av suppa. Har du fiske for lenge i suppa så går fiskesmaken over til suppa og du mister smaken av selver fisken. Enda bedre er å legge fiskebitene i suppetallerken og vent i 2 minutter og server suppen. MEN Breiflabb og steinbit er fisk jeg ikke andbefaler å bruke i ei fiske suppe. De to har et fiskekjøtt som kreves mørning i mist 2 til 3 dager. Det som selges i daglivare butikker i dag av disse to fiskesortene er ikke mørnet. Dette gjør de for at da letter vekten og da taper butikkene penger . Men kunden får et produkt som kan bli seig fiskekjøtt. Og det som skjer da er at man steiker mye mer og lengre og mister at av den saften som skal være i fiskekjøtt til breiflabb og steinbit. Jeg andbefaler og ikke bruke steinbit eller breiflabb i ei fiskesuppe. Du må eller ikke bruke bein av steinbit eller breiflab til å koke kraft av. Steinbit og breiflabb er fantastisk fisk å servere og er en av de dyreste fiskesortene som selges. Men krever rikitg behandling fra fisken kommer opp fra havet til den ligger på tallerken. Det er min mening og erfaring

Fiskekraft – tre enkle alternativer

Fiskekraft er en essensiell base for fiskesuppe, sauser og farser. Her er tre måter å lage eller erstatte fiskekraft på, tilpasset både tradisjonelle og moderne metoder.

1. Chefivars tørrfiskkrydder (uten salt)

Dette unike krydderet inneholder 25 % malt tørrfisk fra Lofoten, 10 % tørket og malt sukkertang, samt nøye utvalgte urter.

  • Perfekt som erstatning for fiskekraft, fiskefond eller buljong.
  • Tørrfisken smelter naturlig inn i suppen og gir en autentisk, fyldig smak.
  • Blandes godt med urter, fløte og andre ingredienser.

2. Hjemmelaget fiskekraft

Lag din egen kraft ved å koke ut smak fra fiskebein, hoder og skall fra skalldyr.

  • Bruk rester fra torsk, sei, lange, brosme, uer, lyr og skalldyr som reker, blåskjell, hummer, kreps, krabbe og kongekrabbe.
  • Kok i maks 40 minutter, sil kraften, og tilsett grønnsaker som gulrot, løk (uten skall), purreløk, sellerirot, fennikel og fiskeurter som persille, timian, dill eller gressløk.
  • Reduser til halvparten, sil ut grønnsakene, og unngå å tilsette salt under kokingen.
  • Kraften kan brukes til fiskesuppe, sauser og fiskefarse.

3. Ferdig fiskefond og fiskebuljong

Kvaliteten varierer, så vær oppmerksom på innholdet.

  • Fiskefond: Unngå varianter med mye salt. Et av de beste industriproduserte fiskefondene kommer fra Salsus.
  • Fiskebuljong: Mange inneholder for mye salt. Knorrs lavsalt fiskebuljong er et godt alternativ: Knorr fiskebuljong lavsalt.

3: Fiskefond. Her finnes det mye på markedet. og mye er ikke bra. Prøv å unngå fiskefond med salt i. En av verdens beste fiskefond og fiskekraft fra industri produseres i Norge og det er fra www.salsus.no Alt 3 er å bruke fiskebuljong.. er er det også mye som ikke er bra. Mange sorter velger alt for mye salt.